Donderdag 16 januari was een avond vol ensembles. De bijzondere samenwerking tussen Talentenloods, Huygensfestival en Theater Ludens werd gelijk duidelijk bij de opening, gevolgd door lovende woorden van wethouder Astrid van Eekelen. Het samenspel van de broers Kevin en Kenneth Laban op piano en dwarsfluit reikte verder dan plezier. Dasha Serck liet met haar pianobegeleiding van Tijmen Weijermars op klarinet een nieuwe kant van zich zien met ‘Jacht op de mot’. Haar docente Nadia Askarova had speciaal voor hen een arrangement geschreven. ‘Romance for piano six hands’ van Rachmaninov gespeeld door Anna Abesadze, Eran Heyman en Christopher Warren raakte rechtstreeks het hart. Maar het was Prima Vista met Dasha op viool, Tijmen op klarinet en Eran op de piano die de Huygensprijs in ontvangst mochten nemen: een speciale plek in het Huygensprogramma van 11-13 september. Juryvoorzitter Ali Groen sprak niet alleen de keuze uit namens haar medejuryleden Mikhail Zemstov en Roos Hoogakker, maar gaf ook waardevolle aanwijzingen. Special guest Arthur Klaassens, hoboïst, liet zien hoe zijn carrière zich ontwikkeld heeft: van leerling bij Ali Groen tot professioneel musicus. Na de pauze traden maar liefst vijf solisten op en een vocaal ensemble. Jurylid Peter le Feber maakte een wel heel bijzondere keuze bekend: om een nieuw ensemble samen te stellen van de solisten Casper Bleichrodt (15) – fagot, Annabel Beckers (16) – hobo en Yasumi Meijer (13) – piano en deze als ensemble te laten optreden op de Slotavond Talentenloods op zaterdag 16 mei. Ook gitaristeJudit Visegradi en celliste Olivia Muis kregen lovende woorden. Tot slot werd een aanstekelijk ‘Kattenduet’ van Rossini uitgevoerd door Ellen van den Berg (sopraan), Gabriëlle Sturrus (mezzo) met Bart van den Bos op de piano. Een groot applaus klonk van een bijzonder publiek. Naast vele leden van het Voorburgs Operakoor was De Zonnebloem met een grote groep gekomen, waarvan de oudste dame maar liefst 102 jaar was. Bloemen en chocola werden uitgereikt om vervolgens met elkaar op de foto te gaan om deze bijzondere avond te vereeuwigen.

 


Videoregistratie Dennis Simonis