Woensdag 8 november vond de Prijsuitreiking van de Schrijfwedstrijd plaats in de mooie Franse Kerk. Het was weer de eerste keer na Corona en een groot succes. Het thema van de Schrijfwedstrijd was ‘Afval bij mij thuis’. Coördinator/Schrijfster Angelique Schipper had in de Kinderboekenweek in maar liefst 14 klassen van 8 scholen gastlessen verzorgd. Het was een inspirerend vervolg op haar tentoonstelling met 100 barbies aangekleed met afval. ‘Weet jij wat er met het afval gebeurt? En wat als het eens tot leven zou komen?’

Wethouder Jeffrey Keus opende de Finale en noemde terecht dat alle aanwezige leerlingen eigenlijk winnaars zijn. Zo kwamen er niet alleen verhalen langs, maar o.a. ook afval-armbandjes, een afvalhuis, inpakpapier van stof, een prachtig gedicht en een compliment voor meester Kees van de Emmaüs die de afvalscheiding in alle klassen heeft geregeld.

De jury bestond uit voorzitter Talentenloods Paul de Beer, Eline Pullen van de Bibliotheek aan de Vliet en Marianne Knijnenburg van Goede Doelen Boekenhuis Marianne. Zij kozen eensgezind de Top 3 winnaars Verhalen en de Stripverhaal-winnaar. De derde prijs ging naar Iris en Nadine van basisschool Essesteijn. De gedeelde tweede prijs was voor Zoey en Tim van Cascade. Maé van de Groenschool won de eerste prijs met haar verhaal SVA (Strijders van Afval). Van de stripverhalen werd het stripboekje van de drie Montessori-leerlingen gekozen: David, Eric en Mikel. Jurre was de beste inzending van Emmaüs, Elle van Maria Bernadette, Elisabeth van de Telescoop en Nasredinne van de Zonnewijzer.

Maé mag een schrijver voor in de klas uitnodigen. De overige prijzen waren boekenprijzen om met de hele klas te delen, behalve de speciale boekenbon die iedere genomineerde leerling kreeg. Daarmee kan iedere leerling zelf een mooi tweedehands boek uitzoeken bij het Goede Doelen Boekenhuis Marianne tegenover de Franse Kerk. En last but not least zal afval-ophaler Avalex graag voor alle klassen een gastles verzorgen.

Met dank aan de gemeente LV en boekwinkel In de Wolken voor het mede mogelijk maken.
Videoregistratie: Dennis Simonis. Foto’s Willemien Rotteveel, Fotokring Leidschendam-Voorburg.