Zaterdagmiddag 28 mei vond de Prijsuitreiking Schrijfwedstrijd Talentenloods plaats in Theater Ludens. Maar liefst 15 basisscholen in Leidschendam-Voorburg hadden met 20 groepen 7 deelgenomen (ruim 70% van de scholen). Het was de negende keer dat de schrijfwedstrijd werd gehouden, maar voor de eerste keer onder de vlag van Stichting Talentenloods. Het onderwerp was dan ook: ‘Schrijf een verhaal over je eigen talent.’ Met een daverend applaus kwamen alle kinderen het podium op. Wethouder Stemerdink en voorzitter Talentenloods Janine van Oost openden de middag met dank aan iedereen die de Schrijfwedstrijd mogelijk maakt en daarmee het talent van de kinderen ondersteunt. Er werd letterlijk een aftrap gegeven door Raj Ramautar n.a.v. ‘Raj teakwando master en expert’, Sofia Ghowsi met kickboksen n.a.v. ‘De tijd wanneer mijn leven veranderde’ en een van de jongens die graag jiu jitsu wilde laten zien. Speciaal uitgenodigd waren Koen Rommers en Lianne Minderhoud van groep 7 Vijverhof, die hun eigen boek ‘Stug de mug’ uitgebracht hadden. Daarna vertelde jurylid Loes Reichenfeld van de Bibliotheek aan de Vliet hoe de jury tot hun keuze was gekomen. De derde prijs ging naar Hamza Bouzambou van De Tandem: ‘Mijn talent is verdwalen in mijn fantasie’. De tweede prijs ging naar Lucy Kester van Maerten van den Velde met haar verhaal ‘Ik ben dislecties’ waarmee zij uitblonk in haar talent om door te zetten. De eerste prijs ging naar Esse Halbertsma van Essesteijn groep 7a met ‘Esse en de grote toneelvoorstelling,’ waarin ze een mooie wending beschrijft hoe ze dacht haar optreden verprutst te hebben, maar toch de beker won, omdat ze de zaal op de kop had gezet als komiek en eindigde met de zin ‘Hoe moeilijk kan toneelspelen zijn?’ De wethouder reikte de eerste oorkondes uit en jurylid Inge Roos van kinderboekwinkel In de Wolken overhandigde de persoonlijk uitgekozen boeken. Jurylid Perry van der Meer, directeur basisschool Essesteijn vertelde over wat de school doet aan talentontwikkeling. Daarna volgden de top 10 van de jury, de beste inzending per school (groep) en de eervolle vermeldingen, die één regel uit hun verhaal voordroegen. Alle kinderen kregen applaus voor hun eigen talent. De verhalen werden afgewisseld met optredens, die uit de verhalen naar voren waren gekomen. Pien Groenendijk op de vleugel n.a.v. ‘Pien’s pianoconcert’, Rosa van der Broek met zang n.a.v. ‘Rosa in de spotlight’, Fientje Onderwater n.a.v. ‘De wereld rond met mijn viool’, Madeleine Maarschalkerweerd n.a.v. ‘Madeleines celloverhaal’ en Philine Vermeulen met een overtuigend optreden met een liedje n.a.v. ‘De geheime opgeving van Philine’. Koen Ozinga en Sanya Sanmoenawi zitten beiden op freerunnen en kwamen zo snel mogelijk een flyer brengen voor jurylid Kiki Goudart die een korte toelichting gaf over de technieklessen van het Huygens Labs. Een aantal verhalen was zo beeldend geillustreerd dat enkele illustraties getoond werden op het grote filmdoek. De tekening van Jayne Kerger van de Dijsselbloem was daarvan de mooiste n.a.v. haar verhaal ‘Jayne’s baktalenten’. Een ander bijzonder talent was Carlijn Janssen, die al op doek schildert en haar ezel en een doek had meegenomen. Coördinator en presentator Angelique Schipper drukte de kinderen en ouders op het hart hun verhaal en de oorkonde te bewaren als een van de sleutels voor de toekomst van hun kind. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor een gratis lezing over ‘Talentontwikkeling van je kind’ door Angelique Schipper in kinderboekwinkel In de Wolken.

De Schrijfwedstrijd wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Leidschendam-Voorburg, Fonds1818, het Koepelfonds, Van Ravesteyn Fonds en Madurodam met dank aan ijssalon Zinn voor de feestelijke extra ijsbol voor alle deelnemers.